zaterdag 17 mei 2014

17 mei: hoe ik de dag doorbreng in PorthlevenHet is lunchtijd in Porthleven. De beide bewoners, mensen en meeuwen, zijn op zoek naar eten. Overal worden de tafeltjes op de terrasjes aan de haven bezet. De mensen eten een sandwich en, dat is hier standaard, een ale erbij. 

Ik doe mee met deze gewoonte.

De meeuwen om ons heen kijken gulzig toe. Ze krijsen en cirkelen rond. Gelukkig voor hen zijn ook een paar vissers bezig met het schoonmaken van hun bootjes en, te zien aan de hoeveelheid meeuwen, levert dat voor hen nog wel een versnapering op.

De haven is drooggevallen. Op de modderige bodem liggen een zo’n 20 miniscule vissersbootjes. De meesten zijn in blauwe tinten geverfd, een enkeling is rood of geel. De gemiddelde sloep die momenteel in Nederland zo populair is, is groter dan de bootjes die hier voor me liggen. En toch gaan die kerels hiermee de oceaan op. 

Bij hoogtij natuurlijk. 

En als het niet stormt, maar toch.

Porthleven wordt in feite gevormd door haar haven. Hieromheen liggen in concentrische rijen, de huizen, opgestapeld tegen de hoge heuvels aan weerszijden. De huizen dragen originele namen als “seaview” en dergelijke. De winkeltjes rond de haven koketteren met piraten, die hier overigens nooit hebben afgemeerd: daar zorgde de navy wel voor. Aan de andere kant, als je je ogen vernauwd tot een spleetje, zou het haventje ook ergens in de Carribean kunnen liggen: de zon schijnt fel, de lucht is strak blauw, de huisjes zijn wit en op vele plekken staan palmbomen.

Er is verder niet zoveel te doen. De haven, de winkeltjes, de terrasjes en het uitzicht over de oceaan. Het is genoeg voor de mensen die hier komen. Ze keuvelen, ze schuivelen over de kade, ze kijken weemoedig de diepte van de oceaan in. Vervolgens drinken ze een ale.


Het is half twee, het duurt zeker nog 3 uur voordat Anita aan de andere kant van de haven de heuvel zal komen aflopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten